Opet recept… već se vidim kako u tri dana objavljuje sto recepata… 😀 A što ću kad je temperatura pala, katki rukavi su otišli na donje police ormara, o ljetu sve rijeđe pričamo, a u kuhinji je trenutno najtoplije. 🙂

Znate li za kruh koji se ne mijesi ili kako ga ja zovem ‘najsavršeniji kruh u svemiru’ i ne preuveličavam. 😉 Ovo je kruh koji mora ispasti odlično koliko god da ste nespretni u kuhinji. Znate za one priče kako je teško napraviti kruh i kako su rijetki samo stvoreni za to? Bullshit… A s ovim kruhom ćete i sami to vidjeti, samo se natjerajte probati. Zar nema ništa ljepše nego kad miris kruha koji se peče prožme cijelu kuću? Kad ga izvadite onako vrućeg iz pećnice, a on mirišiiiiii i što je najbolje od svega sami ste ga napravili i ne može se mjeriti ni sa jednim kruhom iz pekare koji je pun zločestih E brojeva. Jesam vas dobila ili trebam dalje? 🙂

A sad na recept… Ne trebate zasukavati rukave, prejednostavno je. 😉

Fora sa kruhom koji se ne mijesi je taj da se on uopće ne mijesi (no shit!). 😀 Majka priroda obavi taj posao umjesto nas, a na ovaj način kruh uvijek ispadne sočan, tj. ne bude suh, a ukusan je i drugi dan i bude pun onih rupica u sebi, a kora fino hrskava.

Osnovni recept je:

400 gr brašna (možete kombinirati razna brašna tipa bijelo, polubijelo, kukuruzno, integralno… samo nebo je granica)

300 ml vode

2 gr suhog kvasca

8 gr soli

Pomiješaju se suhi sastojci, doda se voda, sve se fino pomiješa sa kuhačom, znači ne mijesiti samo miješati dok se sastojci ne povežu. Tijesto će biti gnjecavo, tako mora biti, bez brige. Prekriti plastičnom folijom i ostaviti da se diže 12 h, o da 12 h. Ja ga zamijesim navečer i ostavim preko noći.

Gotovo tijesto je dosta mekano i na njemu se vide mjehurići. Nakon dizanja se tijesto brašnjavim rukama prebaci na pobrašnjelu krpu (moje iskustvo kaže da je najbolje posipati oštrim brašnom), posuti ga malo brašnom i pokriti krpom i opet ostaviti ali ovaj put 2 sata samo.

Ugrijati pećnicu na 220 stupnjeva, staviti unutra i posudu u kojoj će se peći kruh da se grije zajedno sa pećnicom. Važno kod izbora posude: Treba uzeti posudu koja ima poklopac, može to biti i obični lonac za kuhanje ali treba biti siguran da u sebi nema neke topljive materijale, tipa plastika ili slično. Jednom sam ubacila lonac koji mi onako na prvu nije izgledao kao da bi se nešto na njemu moglo otopiti, ali se otopilo… A šta’š, na greškama se uči. 😉 Može se nabaviti i manja peka, to je još i najbolji izbor, ja imam neku iz Peveca i za kruh je odlična.

Tijesto staviti u zagrijanu posudu, poklopiti i peći 30 min poklopljeno, zatim otklopiti i peći još 15 ak min. Da se kruh osuši iznutra. Ja ga znam peći na 250 stupnjeva pola sata poklopljeno, a onda smanjim pećnicu na 200 i pečem 10 min otklopljeno i opet bude dobar, tj. odličan. 🙂

I to je to… Sva mudrost oko dobrog kruha.

Kruh sam počela peći na ovaj način prije Božića 2013. i pekla ga svaki dan do ljeta. Napokon je ljetna sezona završila i više nije kao u paklu biti za šporetom/pećnicom pa se tradicija i ove godine nastavlja.

Ja poduplam sve sastojke i ispadne kruha taman za četveročlanu obitelj za jesti i za doručak i za ručak pa čak i za večeru. Kruh na slici je rađen sa zobenim mlijeko umjesto vode, kombinacija bijelog brašna, polubijelog, kukuruznog i žlica heljdinog brašna. Heljdu uvijek stavljajte žlicu, to je taman. U kruh možete ubaciti i sjemenke… samo nebo je granica. A kako kruh izgleda iznutra čekirajte:

 

kruh2

 

Vrući domaći kruh i maslac ili namaz ili svježi sir ili… bilo što! Čisti orgazam…. 🙂

Dobar tek!

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj